Nagykőrös Arany János Múzeum

Kategória:

 

A nagykörösi Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény kiállításának kivitelezésére kaptunk megrendelést.

Belsőépítészeti tervezés:

Heritage Consulting Kft. és Grafit Műterem Kft.

Installációs terv:

Grafit Műterem Kft.

Grafikai tervező:

Kemény Márton

Képgaléria terve:

Grafit Műterem Kft.

Kiállítás technika, installációk:

Profnet Kft.

Korabeli öltözetek:

Profnet Kft.

"3d" fotófal tervezés:

Profnet Kft.

Grafikai kivitelezés:

Profnet Kft.

A feladatunk ebben az esetben – néhány digitális bemutató- és látványeszközt kivéve – a kész tervek alapján történő megvalósítás volt. A mi munkánkat érintő 14 helység alap területe megközelítette a 350 m2.

munkáink voltak:

 1. A kiállító termek lábazati burkolatainak legyártása, felhelyezése
 2. Kiállítási vitrinek készítése és elhelyezése
 3. Termény bemutató plexi hengerek készítése és berendezése
 4. Pénzérme-fal elkészítése és berendezése
 5. Reprodukciók keretezése, felhelyezése
 6. Háromszintű idővonal elkészítése és kihelyezése
 7. Információs és -dekortáblák elkészítése és kihelyezése
 8. „Repülő szavak” megvalósítása (tervezés, kivitelezés)
 9. „Talpas büsztök” elkészítése (tervezés kivitelezés)
 10. „3D hatású fal” kialakítása (tervezés, kivitelezés)
 11. „Walesi bárdok” képregény (tervezés az eredeti füzet anyagából, kivitelezés)
 12. Kiforgatós játék (tervezés, matricázás)

1. Lábazati burkolatok

4920

Közel egy km hosszban gyártottunk le 8 és 16 cm magas lábazati elemeket 1 cm vastag MDF lemezből, melyeket az előre megadott RAL színekre festettünk. Minden kiállító terembe a megadott magasságú és színű lábazatot helyeztünk fel.

2. Kiállítási vitrinek

4826

49 darab különböző méretű, alumínium keretű vitrint gyártottunk le. Vitrinek oldalai, ajtajai és fiókjai edzett üvegből és bútorlapból készültek. A hegesztett 40×40×3 mm-es keretekre általában 20×20×3 mm-es 45°-ba vágott alu „L” profilokat csavaroztunk. Ezek a profil idomok tartották az oldalfalakat, a polcokat és a fiókokat.

 • A vitrineket megadott RAL színre szintereztük (elektrosztatikus porfestés), és szintező csavarokkal láttuk el.
 • A vitrinkeretekre a helyszínen szereltük fel az oldalakat, az üvegfalakat, ajtókat, zárakat, polcokat.
 • Igény szerint – külön vezérelt – led világítást is kaptak a bemutató szekrények.
 • A legkisebb – fentről nézve – háromszög alakú szekrényke 50×50×83 cm volt.
 • A legnagyobb szekrény magassága 358 cm. Ebből a méretből 8 db 150 cm és 8 db 80 cm széles készült.

Ezeket a szekrényeket a régi falra csak átmenő csavarokkal lehetett biztonságosan rögzíteni. A 60-70 cm vastag fal túloldalán pedig a menetes szárakra tenyérnyi rozsdamentes lemezt hegesztettünk.
A legnagyobb szekrény kész súlya meghaladta a 300 kg-ot!

Összesen több mint 4 km hosszúságú alumínium profilt, zártszelvényt használtunk fel!

3. Termény bemutató plexi hengerek

4912

5 db 30/29×100 cm-es és 4 db 40/39×100 cm víztiszta akril plexi hengert készítettünk különféle termények bemutatására.

A hengerek rögzítéséhez a tőcsavarokat még a padlófűtést védő betonréteg elkészítése előtt elhelyeztük a pontosan kimért végleges helyükre, és bíztunk benne, hogy ott is maradnak. Mivel a betonozási munkáknál csak minimális volt az elmozdulás, így a hengert rögzítő talpakon a tőcsavar furatainak helyét is csak keveset kellet módosítanunk.

Az oszlopok tetejét 5 mm vastag méretre mart víztiszta plexiből – CNC maróval – martuk méretre.

 4. Pénzérme tartó fal

4817

Tulajdonképpen egy 12 cm vastag gipszkarton fal, melyen szabálytalan alakzatban 14 db 15×15 cm nyílás található. Ezekbe a kis fülkékbe külön vezérelt led világítás szereltünk. A pénzérméket saját tervezésű és gyártású plexi érmetartókba helyeztük. Ezekkel a megoldásokkal láthatóvá vált az érmék mindkét oldala.

A leddel megvilágított felületeken a pontatlan gipszkartonos munka annyira előtérbe került, hogy csak „foltos” festéssel tudtunk valamennyit enyhíteni ezen az esztétikai hibán.

Végül egy nagyméretű 8 mm vastag víztiszta plexivel zártuk be a nyílásokat mindkét oldalról. A plexiket pedig színre fújt alu profillal szegtük el.

5. Képek keretezése

4880

48 db különböző méretű grafikát, reprodukciót, és néhány eredeti rajzot kereteztünk be kétféle (alu és fa) keretbe.

Mivel a felhelyezési tervrajz és a valóság nem egyeztek meg, ezért a pontos méretek alapján újra felosztottuk a bemutatási felületet. Ezután kerültek végleges helyükre a képek. Mivel a fal és a vakolat minősége szinte mindenhol más volt, ezért teljesen vegyes módon rögzítettük a képeket: kisszeg, csavar, csavar kis tiplivel, csavar nagyobb tiplivel stb.

6. Háromszintű idővonal

idovonal

A kiállítás termeiben 270 cm magasan három idővonal fut végig felidézve a világtörténelem, a magyar történelem, és Nagykörös jelentősebb eseményeit. Az idővonalak speciális matricára nyomtatva-vágva készültek. Ezek a matricák lettek a falra ragasztva.

Az öntapadó forgalmazók nem ajánlják a mész alapú falfestékre történő ragasztást. Mi ezt szóvá is tettük még a tervezéskor, és javasoltuk az idővonal táblára történő ragasztását. Végül az esztétika és az egyszerűség miatt maradt az eredeti elképzelés.

7. Információs -és dekorációs táblák

4845

Közel 100 m2 – dekorációt és információt tartalmazó - 10 mm-es szendvicslemez tábla került fel a falakra.

 • Volt olyan felület, ahol a matricák közvetlenül a falra lettek ragasztva.
 • Az épület hátsó boltíves üvegfelületeire Arany János egy verse került homokfújtüveg hatású matricából kivágva.
 • Egy régi térkép másolat került a padlóra lépésbiztos, kopásálló felülettel (360×476 cm)
 • Eligazító táblák, piktogramok készültek nagy mennyiségben.

Ezen felül még hat kazettás ablakot vontunk be homokfújtüveg hatású matricával, hogy ne lehessen belátni, de a bejövő természetes fény azért megmaradjon ezekben a termekben is.

8. „Repülő szavak”

4855

Az instrukció a repülő betűknél ez volt:

„Valahogyan ábrázoljunk Arany János egykori író asztala felett egy szavakból álló felleget. Ezek a szavak lebegve szálljanak, kavarogjanak, mint az alkotó fejében a gondolatok. Végül pedig simuljanak rá az asztal mellet, a falon levő Hegedű című versre.”

Szép feladat!

Felhasznált anyag:

 • 1 m2 fehér műanyag (0,5 mm vastag)
 • 100 m nagyon vékony damil
 • 1 doboz gombostű (és rengeteg munkaóra a kivágott szavak belógatáshoz)

A látványosabb megjelenés érdekében még a terem világító testeinek a beállításain is módosítottunk.

9. „Talpas büsztök”

4873

A „karakterek termében” négy db talpas büsztöt kellett elhelyeznünk. Ezekre a fejnélküli oszlopos mellszobrokra korabeli ruhák kerülnek majd, és a látogatók így fotózhatják magukat. Fontos volt, hogy nagyon fixen kell állniuk!

Azt gondoltuk, hogy 4 db 12 mm vastag lebetonozott tőcsavar megtartja ezeket az állványokat. Ezért leadtuk a konzoljaink furat távolságát, hogy a betonozást felügyelő építésvezető a helyére tudja tenni a tőcsavarokat az aljzat betonozáskor. Nem tette! Sőt, már a padló fűtés is levolt betonozva mikor odaérkeztünk szerelni… Feltörtük a betont. Lefúrtunk a menetes szárainknak lukakat az aljzat betonba a fűtéscsövek és az acélháló mellett. Levertük, majd rögzítettük a menetesszárainkat az acélhálóhoz. Visszabetonoztuk, és elsimítottuk a felületet. Sablont készítettünk a tőcsavarok helyzeteiről, hogy a konzoljainkon újra fúrjuk a csavarok furatait.
Aztán összeraktuk a büsztöket.

Ahhoz, hogy a látogatók a fotózkodáshoz hozzáférjenek hátulról a büsztökhöz, az M-plast babák felső testének a nyakát le kellett vágnunk, valamint a hátsó részéből is kifaragtunk egy nagyobb szeletet.

10. „3D hatású fal”

4870

Az előzőleg leírt, korabeli ruhákba bújtatott talpas büsztök mögé tervezni kellett valami korhű hátteret, ami előtt állva a látogató egy kisebb időutazásban érezheti és szelfizheti magát.

Eredetileg csak a hátsó falra kellet volna tervezni, de annyira bezárult volna a tér, hogy végül mindkét oldalról még odagondoltunk egy-egy falrészletet.

11. „Walesi bárdok” képregény

2824

Itt mindössze annyi tervezési feladatunk volt, hogy egy meglévő képregény füzet formátumának tartalmát át kellett szerkeszteni a megadott tablóméretekre, ügyelve a vers időrendjére.

Mivel az eredeti füzetben két oldalon keresztül ment balról jobbra a történet, így nem volt alkalmazható 10 db álló táblára. Szét kellett vágni képpárokra a történetet, és – általában – a páros oldalak alsó képpárja helyett cserélt a páratlan oldalak felső képpárjával. (megcsinálni egyszerűbb volt, mint leírni)

12. Kiforgatós játék

4844

Egy falra állított 150×150 cm-es játék, ami 3 db képet rejt magában. Minden kép fel van osztva 6×6 darab négyzetre. Ezeket négyzeteket elforgatva kapjuk meg a három nagykép - ugyanazon helyén lévő – részletét.

Nekünk annyi tervezési dolgunk volt ezzel a játékkal, hogy a kapott képeken az oldalarányokat beállítottuk 1:1-re – ügyelve a képek tartalmára –, valamint különböző színárnyalatot kapott minden oldal.